Ocenjevanje rentgenskih slik za ugotavljanje displazije pri psih

1. 3. 2021
Ocenjevanje rentgenskih slik za ugotavljanje displazije pri psih

Komisija za ugotavljanje prirojenih napak okostja pri psih

Komisija VZbSi mesečno izpelje ocenjevanje prispelih skli, ki jih pošljejo veterinarske organizacije na CD,  s prilogo: IZJAVA VETERINARJA IN LASTNIKA PRED OCENJEVANJEM DISPLAZIJE in originalnim rodovnikom psa.

Informacije o  datumu ocenjevanja so objavljene med dogodki na spletni strani VZbSi.Vprašanja pa lahko zastavite na na elektronski naslov: zbornica@vzb.si ali na telefonsko številko Uprave Veterinarske zbornice Slovenije: 01 56 32 670 - 

V Sloveniji trenutno opravljamo obvezno rentgensko slikanje različnih pasem psov za ugotavljanje displazije kolčnih, komolčnih in ramenskih sklepov ter hrbtenice.


Slikanje lahko izvajajo le veterinarske organizacije, s katerimi je sklenjena pogodba s strani Veterinarske zbornice Slovenije (v nadaljevanju VZbSi).

SPISEK VETERINARSKIH ORGANIZACIJ. Kontaktne podatke najdete na povezavi: VETERINARSKE ORGANIZACIJE.


Veterinarska organizacija, ki opravi slikanje, pošlje s priporočeno pošto posnetke in originalni rodovnik na Veterinarsko zbornico Slovenije, Cesta 24 junija 25, 1231 Ljubljana-Črnuče, s pripisom Ocena displazije. Digitalne slike, na katerih morajo biti obvezno podatki o slikani živali s številko čipa in datum slikanja, se pošiljajo na zgoščenki. Klasične slike pošiljamo na filmih, morajo pa biti prav tako označene in sicer s signirno metodo, katere se ne da izbrisati. S pošto je potrebno na priloženem obrazcu (Izjava veterinarja in lastnika pred ocenjevanjem displazije) poslati tudi natančen naslov veterinarske organizacije, ki je opravila slikanje, da bo lahko VZbSi izstavila kopijo izvida in račun za odčitavanje slik, ki ga bo opravila tričlanska komisija, potrjena s strani strokovne komisije VZbSi.

Pri delu Komisije se smiselno uporablja Pravilnik o delu komisije za ugotavljanje prirojenih napak okostja pri psih in STANDARDNI OPERATIVNI POSTOPEK (STROKOVNO PRIPOROČILO) PRI RENTGENSKEM SLIKANJU ZA UGOTAVLJANJE PRIROJENIH NAPAK OKOSTJA (DISPLAZIJE) PRI PSIH (predvsem pozicije pri slikanju.

Več informacij na povezavi: Rentgensko slikanje za ugotavljanje displazije pri psih.