"Izobraziti je treba rejce prašičev - veterinarji so usposobljeni "- zaključek cikla predavanj za veterinarje o APK

8. 3. 2020

Ljubljana, 5. marec 2020 - Po izobraževanjih za veterinarje v Križevcih, Mariboru, Celju, Kranju, Novem mestu, Novi Gorici, je potekalo izobraževanje še v Ljubljani. Zaključka izobraževanja se je v imenu ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandre Pivec, udeležil direktor Direktorata za hrano in ribištvo dr. Bojan Pahor.

Predsednik Veterinarske zbornice Slovenije izr. prof. dr. Ožbalt Podpečan, dr. vet. med., se je vsem veterinarjem zahvalil za njihov velik odziv, ki predstavlja okoli 300 sodelujočih. Povedal je, da statistično številka udeležbe predstavlja približno 85 odstotkov veterinarjev, ki delajo v veliki praksi in so namenjeni v prvo bojno črto v primeru izbruha bolezni. Posebna zahvala predsednika VZbSi je bila namenjena predavateljema izr. prof. dr. Marini Štukelj in prof. dr. Tadeju Malovrhu, ki sta pripravlila tudi pisno gradivo - protokol za veterinarje: Biovarnostni ukrepi ob obisku gospodarstva s sumom na Afriško prašičjo kugo. Biovarnostni ukrepi ob obisku gospodarstva s sumom na Afriško prašičjo kugo so objavljeni na spletni strani Veterinarske zbornice Slovenije.

O nenehnem, zelo podrobnem prenosu znanja preko veterinarjev do rejcev prešičev je v pohvali v imenu ministtrice organizatorjema izobrževanj Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani in Veterinarski zbornici Slovenije izpostavil gost dvournega izobraževanja dr. Bojan Pahor. Zaželel je udeležencem izobraževanja koristno izmenjavo informacoij, dobro debato in uspešno delo na terenu. Izrazil je upanje, da bo Slovenijo Afriška prašičja kuga zgolj oplazila. Vsem veterinarjem se je še enkrat zahvalil za uspešno delo na terenu.

Sledilo je predavanje o Biovarnostnih ukrepih ob obisku gospodarstva s sumom na Afriško prašičjo kugo, ki sta ga tudi tokrat izvedla izr. prof. dr. Marina Štukelj in prof. dr. Tadej Malovrh.

Ob zaključku so vsi navzoči ugotavljali kako pomembno je izobraziti tudi rejce, da bodo poznali biovarnostne ukrepe in rodilo se je razmišljanja o nujnosti organiziranja izobraževalnih predavanj tudi za rejce prašičev.

Vabljeni k  ogledu fotografij iz dogodka.

Uprava VzbSI