Sporočilo za javnost FVE: Odgovorna uporaba protimikrobnih sredstev pri živalih se je v EU še povečala

21. 10. 2020
Sporočilo za javnost FVE: Odgovorna uporaba protimikrobnih sredstev pri živalih se je v EU še povečala

Evropska agencija za zdravila je objavila 10-to poročilo o evropskem nadzoru državne potrošnje Veterinarska protimikrobnih sredstev (ESVAC) .
 
21. oktober 2020 - Protimikrobna zdravila so zelo dragocena zdravila za zdravljenje nalezljivih bolezni. Slaba stran uporabe teh zdravil je tveganje, da povzročitelji bolezni razvijejo mehanizme za obrambo pred zdravili, zaradi česar je zdravilo manj učinkovito. Da bodo protimikrobna sredstva učinkovita, bi morale prevladati najboljše prakse za uveljavljanje zdravja in dobrega počutja ter preprečevanje bolezni pri živalih. To bo zmanjšalo potrebo po uporabi antibiotikov, preprečilo prekomerno uporabo ali zlorabo zdravil in pomagalo ohranjati njihovo učinkovitost.
 
Današnje poročilo poudarja azmanjšanje za več kot 34,6% celotne prodaje veterinarskih protimikrobnih zdravil med letoma 2011 in 2018 za 25 držav po Evropi, ki so v tem obdobju zagotovile podatke. Dobra novica je, da je bil v nekaterih najbolje prodajanih državah ugotovljen opazen upad prodaje . Druga zelo dobra novica je trend zmanjševanja kritično pomembnih antibiotikov, ki jih je EMA razvrstila v kategorijo AMEG,  zlasti prodaja polimiksinov (kolistin), ki se je med letoma 2011 in 2018 zmanjšala za 69,8%.
 
Zveza veterinarjev Evrope (FVE) pozdravlja poročilo in njegove rezultate. Kaže, da je sektor zdravstvenega varstva živali na pravi poti, vendar poudarja potrebo po usklajenih ukrepih za odgovorno in premišljeno uporabo antibiotikov tako pri živalih kot pri ljudeh. FVE se močno zavzema za pristop „eno zdravje“ in je sprejel praktične ukrepe za spodbujanje odgovorne uporabe, kot so kampanje ozaveščanja, smernice in dokumenti o politikah. FVE čestita vsem akterjem združenja One Health, ki si skupaj prizadevajo za dobro zdravje in dobro počutje, pa tudi za odgovorno uporabo protimikrobnih sredstev v skladu s ciljem Farm to Fork , bolj trajnostnim sistemom kmetovanja.
 
Naslednji cilj je boljši vpogled v uporabo antibiotikov na živalske vrste in vpliv na protimikrobno odpornost. Cilj FVE je okrepiti preprečevanje bolezni in nadalje zmanjšati potrebo po uporabi protimikrobnih zdravil.
Posebna pozornost bo namenjena podpori držav, ki se pogosto uporabljajo, pri njihovih prizadevanjih, saj opažamo, da je med državami še vedno velika razlika v prodaji (od 2,9 do 466,3 mg / PCU).
 
To poročilo ESVAC zajema podatke iz 31 evropskih držav.
Potrjuje trend zmanjševanja uporabe protimikrobnih sredstev pri živalih iz prejšnjih poročil. FVE je partner ESVAC.

Skupno zmanjšanje prodaje veterinarskih protimikrobnih zdravil med letoma 2011 in 2018:
• Skupna prodaja -34,6%
• polimiksini (Colistin) -69,8%
• Cefalosporini tretje in četrte generacije -24,4%
• fluorokinoloni -4,2%

***

Zveza evropskih veterinarjev (FVE) je krovna organizacija veterinarskih organizacij iz 39 evropskih držav, ki skupaj predstavlja približno 300 000 veterinarjev. Zveza veterinarjev Evrope (FVE) si prizadeva spodbujati zdravje živali, dobro počutje živali in javno zdravje po vsej Evropi.
Za dodatne informacije obiščite spletno stran FVE www.fve.org
Sekretariat FVE na telefon +32 2 533 70 20 ali po e-pošti na info@fve.org