Skrb za živali ob visokih temperaturah - priporočila

16. 7. 2019
Skrb za živali ob visokih temperaturah - priporočila

Zadostne količine zdravstveno ustrezne vode, možnost umika živali v senco in dejstvo, da nikoli ne puščajte živali v zaprtem parkiranem vozilu so priporočila za ravnanje z živalmi ob visokih poletnih temperaturah.

Dobro počutje živali je pomemben dejavnik za kvaliteto njihovega bivanja. Pomembno je, da lastniki živali poznajo navodila, kako poskrbeti, da bodo živali čim lažje prenašale visoke temperature. Na Veterinarski zbornici Slovenije vam priporočamo, da si podrobno preberete priporočila, ki smo jih povzeli in so objavljena na spletni strani Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin: Priporočila lastnikom živali v vročih dneh.

Pomembno je, da veste kako lahko preprečite zdravstvene težave živali ob visokih temperaturah

  • NIKOLI ne puščajte živali v zaprtem, parkiranem avtomobilu.
  • Žival mora imeti svežo pitno vedno na voljo.
  • Živali omogočite dostop do sence in hladnejših mest – (hladne površine)
  • Sprehode in druge fizične aktivnosti omejite na jutranje in večerne ure
  • Posebno pozornost namenite psom brahicefaličnih pasem (kratek gobec), ki imajo zaradi svojih anatomskih značilnosti večje težave z uravnavanjem telesne temperature. Te pasme psov je še posebej priporočljivo hladiti z vodo.


Kako nuditi PRVO POMOČ pri vročinskem udaru

Žival moramo takoj premakniti v zračen prostor ali senco in ohlajati z vodo (tuš, gumijasta cev, reka, jezero, morje, ...), glavo mora imeti dvignjeno. Ko žival ohladimo, poiščemo najbližjo veterinarsko pomoč.