KORONA VIRUS - Priporočila za člane VZbSi ob prijavi

20. 3. 2020
KORONA VIRUS - Priporočila za člane VZbSi ob prijavi

Spoštovani člani VZbSi,

vabljeni k branju:

Spoštovani,

v Sloveniji je že kar nekaj dni prisotna nova virusna bolezen, poimenovana COVID-19, virus ki bolezen povzroča, pa se imenuje SARS-CoV-2. Za bolezen so pri ljudeh značilni naslednji klinični znaki: povišana telesna temperatura, slabo počutje, utrujenost, nahod, kašelj, pri težjih oblikah tudi oteženo dihanje. Pri približno 80 % okuženih bolezen poteka v blagi obliki.

Kljub prisotnosti novega virusa pa sedaj ni čas za paniko, temveč za previdnost. Izrednega pomena je upoštevanje priporočil in napotkov strokovnjakov, kot zanesljiv vir informacij pa veljajo razne inštitucije, kot je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), za našo stroko pa tudi Svetovna organizacija za zdravje živali (OIE). Prav tako je priporočljivo spremljanje informacij in napotkov s strani Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani ter Ministrstva za zdravje RS.

Ker ni znano, da bi se COVID-19 prenašal z živali na človeka, prej imenovane inštitucije niso izdale posebnih navodil za delo veterinarskih organizacij.

Velja pa upoštevati navodila za splošno in strokovno javnost:
- Potrebno je vzdrževati visoke higienske standarde, kar pomeni predvsem natančno umivanje rok, primerno pa je tudi razkuževanje, v primeru, da roke niso vidno umazane.
- Priporoča se redno zračenje prostorov, večkrat na dan po 5- 10 minut.
- Čeprav ni dokazov, da se SARS-CoV-2 prenaša s hrano, priporočajo previdno ravnanje s surovim mesom, mlekom in živalskimi organi. Živila, ki jih uživamo surova (sadje in zelenjava), pa temeljito operemo.
- Pokrivanje ust in nosu med kašljanjem ali kihanjem s komolcem.
- Izogibanje tesnejšim stikom z ljudmi, ki kažejo znake respiratorne okužbe (priporočena razdalja je vsaj 1,5 m).
- Odsvetuje se vsa ne nujna potovanja.
- Če obstaja sum na okužbo, je obvezno, da ne hodite v ambulanto izbranega osebnega zdravnika, ampak ga pokličete, da boste prejeli nadaljnja navodila. - Z 10. 3. 2020 začne veljati Odredba Ministrstva za zdravje RS, ki prepoveduje javna srečanja, kjer je udeležencev 100 in več. Svetuje se tudi premislek o smiselnosti izvedbe srečanj v manjšem obsegu.

Razglasitev epidemije

Na povezavi lahko spremljate: Koronavirus: Ukrepi za zajezitev širjenja

Več informacij, ki se redno posodabljajo, je dostopnih na sledečih povezavah:
NIJZ;

Portal GOV.SI;

Izjava UVHVVR;

OIE (v angleškem jeziku);

WHO (v angleškem jeziku) 

Veterinarska zbornica Slovenije poziva vse svoje člane in ostalo javnost, da v času širjenja novega virusa SARS-CoV-2 ohranijo trezno razmišljanje, upoštevajo napotke pristojnih inštitucij in strokovnjakov ter v še večji meri izvajajo vse previdnostne- biovarnostne ukrepe pri sprejemanju pacientov in njihovih lastnikov v obravnavo v veterinarskih ambulantah kot tudi veterinarji, ki prihajajo v stik z živalmi in njihovimi lastniki na terenu.

Vse veterinarske organizacije, ki imajo pridobljeno koncesijo UVHVVR za izvajanje dejavnosti javne veterinarske službe, ki se ne financira iz proračunskih sredstev (splošna koncesija) so dolžne izvajati koncesijsko dejavnost, v primeru, da bi v posamezni ambulanti obolelo večje število veterinarjev pa bo potrebno še večje sodelovanje in dogovarjanje med kolegi v primeru referiranja pacientov med ambulantami.

Glede možnosti uveljavljanja povračil za bolniško odsotnost zaposlenih in posledično nastale gospodarske škode v veterinarskih organizacijah v zvezi s korona virusom, je vsekakor pomembno spremljanje vladnih ukrepov, ki so sprejeta za področje resornih ministrstev za gospodarstvo in zdravje.

Prijazen pozdrav,

Uprava VZbSi