Izjave predsednika VZbSi novinarjem v zadevi »posnetkov s prašičje farme«

6. 7. 2021
Izjave predsednika VZbSi novinarjem v zadevi »posnetkov s prašičje farme«

Predsednik VZbSi izr. prof. dr. Ožbalt Podpečan, dr. vet med., je na prošnje novinarjev komentiral 16-minutni videoposnetek, ki so ga aktivisti Društva AETP (Animal Enterprise Transparency Project) skrivaj posneli v letih 2019 in 2020 in je v zadnih junijskih dneh zaokrožil po spletu.

Izjav SVET na Kanalu A: »Veterinarska zbornica odgovarja, nekateri prizori so preprosto nesprejemljivi« (Svet na kanalu A, novinarka Mojca Hanžič, 2. 7. 2021)

Na vprašanje novinarke ali je z vsem videnim na posnetkih vse v redu, je predsedni VZbSi odgovoril: "Še zdaleč ne. Določeni prizori iz katerih so razvidne rane in poškodbe, so z vidika veterinarske stroke preprosto nesprejemljivi."

Izjava za Dnevnik,  novinarka Tatjana Pihlar, 6. 7. 2021

Članek Dnevnik, 6. 7. 2021, naslovnica
Članek Dnevnik, 6. 7. 2021, 5. stran

Izjava za RTV SLO MMC: "Veterinarska zbornica si želi, da bi v Sloveniji zagotovili možnost za vsakoletni nadzor vseh živinorejskih obratov. Tako bi tudi lažje ugotavljali odgovornost posameznih deležnikov." (novinarka Jernejka Drolec, Radio Slovenija, 7. 7. 2021)


Predsednik VZbSi izr. prof. dr. Ožbalt Podpečan, dr. vet. med. je novinarki Radia Slovenija Jernejka Drolec, izjavil:
"To, kar kažejo posnetki, pa za veterinarsko stroko ni sprejemljivo. Veterinarji si prizadevajo bedeti nad zdravstvenim stanjem in blaginjo živali, opozarjajo pa na pomanjkljivost v sistemu nadzora, pravi Ožbolt Podpečan, predsednik veterinarske zbornice: "Imamo tudi sistem, ki na papirju omogoča ta nadzor. Težava nastane, če ni mogoče v vsakem trenutku priti do teh živinorejskih obratov in preveriti zdravstvenega stanja živali."
Veterinarska zbornica si želi, da bi v Sloveniji zagotovili možnost za vsakoletni nadzor vseh živinorejskih obratov. Tako bi tudi lažje ugotavljali odgovornost posameznih deležnikov."
Povezava do prispevka, objavljenega, 7. julij 2021, na MMC RTV SLO, Radio Slovenija  z naslovom: AFERA ODSTRLA POMANJKLJIVOSTI NADZORA: VETERINARJEV NA FARMI LJUTOMERČAN NI BILO VEČ LET
Objava zvočnega posnetka v Drugi jutranji kroniki, 7. 6. 2021, od 16:27 dalje. Začetek prispevka ob 14: 37.

Izjava za Dnevnik,  novinarka Tatjana Pihlar, 12. 7. 2021

Ožbalt Podpečan