Informacija - APK pri divjem prašiču na Hrvaškem

3. 10. 2023
Informacija - APK pri divjem prašiču na Hrvaškem

Posredujemo vam obvestilo APK pri divjem prašiču na Hrvaškem

Evropska komisija nas je obvestila o novem primeru APK pri divjem prašiču na Hrvaškem. Divji prašič je bil najden povožen ob lokalni cesti v Zadarski županiji. APK je bila potrjena 26. septembra 2023. Takoj po potrditvi so hrvaški pristojni organi določili okuženo območje v polmeru 20 km okrog najdenega poginulega divjega prašiča. Zaradi naravne prepreke – morje, bližnji otoki niso vključeni v območje. Znotraj okuženega območja je 14 lovišč z nizko gostoto divjega prašiča. V celotni Zadarski županiji je gostota divjega prašiča od 0 (otoki) do 0,01/km2 (celina).

Od 1. januarja 2023 so v Zadarski županiji v okviru aktivnega spremljanja testirali 29 divjih prašičev – vsi vzorci so bili negativni in v okviru pasivnega spremljanja 2 najdena poginula divja prašiča – 1 vzorec pozitiven.

Do danes so na Hrvaškem APK potrdili pri 9 divjih prašičih v 4 županijah (Karlovška – 1, Vukovarsko-sremska – 5, Siško-moslavška – 2 in Zadarska – 1).

Prosimo, da o situaciji obvestite vse svoje člane in jih ponovno opozorite na nujnost upoštevanja biovarnostnih ukrepov pri lovu.

Koristne informacije o bolezni, razširjenosti, biovarnostnih ukrepih, itd. najdete na spletni strani o APK.

FOTOGRAFIJE