FVE Novice: Telemedicina, dobro počutje živali in Brexit

26. 3. 2020
FVE Novice: Telemedicina, dobro počutje živali in Brexit

Spoštovani.

V Novicah FVE, 26. marca 2020, preberite:

 • Telemedicina
  Osnutek prispevka o telemedicini FVE je v zadnjem tednu posvetovanja. Vsi komentarji so še vedno dobrodošli do 28. marca. Po tem bo delovna skupina statutarnih organov pregledala in pripravila končno različico osnutka dokumenta stališča o telemedicini za glasovanje.

 • Strategija EU za zaščito in dobro počutje živali
  Komisija EU je začela oceno strategije EU za zaščito živali 2012–2015. Cilj vrednotenja je oceniti, v kolikšni meri je strategija dosegla njene cilje in v kolikšni meri so danes ustrezni in usklajeni.
  Namen javnega posvetovanja je zbrati mnenja posameznikov in organizacij ter vseh zainteresiranih strani. Odgovor v imenu veterinarske stroke bo usklajevala tudi skupina za zaščito živali FVE.
 • Obvestila o Brexitu
  Komisija EU pregleduje in po potrebi posodablja več kot 100 sektorskih obvestil o pripravljenosti zainteresiranih strani glede pogajanj z Združenim kraljestvom v skladu s členom 50. Nekatera ključna obvestila so bila nedavno posodobljena o živih živalih in živilih, pridobljenih z živalmi. 
 • Svetovni zdravstveni kongres, prestavljen na oktober
  Svetovni zdravstveni kongres, ki bi običajno potekal junija v Edinburghu, je bil prestavljen na 30. oktober do 3. novembra 2020.
 • ASF in HPAI še vedno v Evropi
  Na veliki domači prašičereji na Zahodni Poljski so poročali o novi izbruhi afriške prašičje kuge (ASF) , ki je prizadela več kot 23700 prašičev. To je največja prizadeta prašičja kmetija, odkar je Poljska začela poročati o izbruhih ASF leta 2014.
  V Nemčiji so 20. marca poročali o izbruhu visoko patogene ptičje gripe (H5N8, plemenski purani).
Novice najdete na povezavi: FVE novice, 26. 3. 2020.