FVE novice: Svetovni dan cepljenja živali

20. 4. 2020
FVE novice: Svetovni dan cepljenja živali

Svetovni dan cepljenja živali: preprečevanje je boljše kot zdravljenje

Bruselj, 20. april 2020

Izredne okoliščine, v katerih se trenutno nahajamo, poudarjajo pomen učinkovitih programov cepljenja - tako pri ljudeh kot pri živalih.
 
Ko se združimo, da bi zagotovili kontinuiteto skrbi za živali med to krizo, se združimo za svetovni dan cepljenja živali, ki letos sodi na prvi dan evropskega tedna imunizacije. Zduženje veterinarjev za družne živali, veterinarska združenja in industrija zdravstvenega varstva živali v Evropi bolj kot kadar koli prej poudarjajo pomen pristopa „Preprečevanje je boljše kot zdravilo“ za boljše upravljanje zdravja živali in večjo izvajanje programa ENO ZDRAVJE.
 
Zaustavitev bolezni pri ljudeh s preprečevanjem bolezni pri živalih temelji na konceptu "Eno zdravje", pristopu k javnemu zdravju, ki prepoznava povezave med živalmi, ljudmi in planetom. Zdravstvene oblasti lahko z čim prejšnjo identifikacijo groženj z boleznimi sprejmejo preventivne ukrepe, kot je cepljenje, če obstaja, poostreni nadzor biološke varnosti na kmetijah ali na trgih s hrano ali javne kampanje ozaveščanja živali in živIine.
 
Predsednik FVE Rens van Dobbenburgh, ki govori v imenu Zveze evropskih veterinarjev, je komentiral:„Cepljenje je nujno. Preprečuje, nadzoruje in odpravlja bolezni tako pri živalih kot pri ljudeh. Veterinarsko cepljenje ni preprosto ključno orodje za izboljšanje zdravja in dobrega počutja živali, temveč je sestavni del splošnih zdravstvenih načrtov proti nalezljivim boleznim ali kot del načrtov hitrega odzivanja za preprečevanje širjenja nastajajočih nalezljivih bolezni. Z današnjimi globaliziranimi potovalnimi in trgovinskimi dejavnostmi ter podnebnimi spremembami se bolezni živali, o katerih v Evropi še niso poročale, povečujejo, zato je treba nujno sprejeti preventivne ukrepe. "
 
Roxane Feller, AnimalhealthEurope generalni sekretar izjavil: "Širjenje živalskih bolezni, kot je afriška prašičja kuga, nas opominja, kako potrebno je še naprej raziskovati rešitve za zaščito živali pred boleznijo. Izbruhi bolezni živali ne vplivajo samo na populacijo živali, temveč imajo posledice tudi na proizvodnjo hrane in preživetje kmetov, včasih celo na zdravje ljudi. Cepljenje pomaga zmanjšati trpljenje živali, preprečiti prenos drugih živali ali ljudi in preprečiti izgube pri proizvodnji. "
 
Predsednik FECAVA Denis Novak je v govoru za zvezo veterinarjev za spremljevalce živali v Evropi izjavil:„Bolje je preprečevati zdravljenje, kot je zdravljenje, zlasti za družne živali. To so živali, ki z nami delijo življenje in domove. Njihova zaščita z rednim cepljenjem proti boleznim, ki jim priporočamo, je ključni del odgovornega lastništva hišnih ljubljenčkov. Cepljenje zagotavlja našim hišnim ljubljenčkom in ljudem, ki jih obdajajo, uživanje v okolju brez bolezni, ki lastnikom hišnih ljubljenčkov nudi mir. V celoti podpiramo temeljno sporočilo Evropskega tedna imunizacije, da je imunizacija ključnega pomena za preprečevanje bolezni in zaščito življenja. "

OPOMBE UREDNIKOM: