Biovarnostni ukrepi ob obisku gospodarstva s sumom na Afriško prašičjo kugo

25. 2. 2020
Biovarnostni ukrepi ob obisku gospodarstva s sumom na Afriško prašičjo kugo
AVTOR:
izr. prof. dr. Marina Štukelj,
prof. dr. Tadej Malovrh,

Univerza v Ljubljani, Veterinarska fakulteta, Gerbičeva 60, 1000 Ljubljana

Za preprečevanje širjenja bolezni morajo veterinarji, uradni veterinarji oziroma člani strokovne skupine pred vstopom in po izstopu s sumljivega ali okuženega gospodarstva izvesti naslednje ukrepe:

Postopek pred obiskom

 1. Pred odhodom na posestvo preverite, ali sta čisti tako notranjost kakor zunanjost vašega vozila; iz vozila odstranite vso nepotrebno opremo.
 2. V vozilu določite ‘čisto’ in ‘nečisto’ območje – na primer, zadnji sedež je ‘čisto območje’, prtljažnik vozila pa ‘nečisto območje’. Če sta v vašem vozilu obe območji v istem zračnem prostoru (enoprostorec ali terenec), naj bosta območji kar najbolj oddaljeni med seboj. Za nečisto območje lahko uporabite primerno velik plastični zaboj s pokrovom.
 3. Tako ‘čisto’ kot ‘nečisto’ območje prekrijte s plastičnim pregrinjalom za enkratno uporabo.
 4. Pred odhodom preverite, ali je v vozilu zadostna zaloga opreme iz točke oprema.

Osebna zaščita

Ker ste oblečeni v svoja običajna oblačila, si morate za vstop na gospodarstvo prek svojih oblačil nadeti še osebna delovna oblačila (kombenizon, delovne hlače, jakna, ipd). Glej točko 1 (Osebna oprema).

Postopek za prihod na gospodarstvo

 1. Vozilo parkirajte na ustreznem mestu (ob razkuževalni barieri) blizu vhoda na gospodarstvo, kjer ocenite najmanjšo možnost kontaminacije področja. Ne zapeljite na dvorišče gospodarstva! Za osebno pripravo ob vozilu določite mejo med čistim in nečistim delom (mejo lahko označite tudi fizično).
 2. Slecite vsa vrhnja običajna oblačila (plašč, suknjič, jopa) in obdržite pri sebi le nujne predmete (v vozilu pustite ključe, denarnico, prstane, itd.).
 3. Na gospodarstvo vzemite s seboj samo tisto, kar potrebujete za obisk. Če nimate nikogar na zunanji strani gospodarstva (prej omenjeni čisti del v točki 1) in če se boste morali vračati po kakšno stvar nazaj v vozilo, se morate ob meji s čistim delom vsakič preobleči vsa zaščitna oblačila!
 4. Čisto plastično pregrinjalo razprostrite po tleh na mestu za preoblačenje, tako na čistem kot na nečistem delu (točka 1). Pregrinjalo obtežite s težkimi predmeti, npr. kamni.
 5. Na nečistem delu, neposredno ob meji med čistim delom, pustite tudi vedro z vodo, škropilnico z razkužilom za opremo, pršilko z razkužilom za roke, krtačo, vreče (zelo primerne so vreče za avtoklaviranje volumna cca 100l), vrvice ali vezice za zapiranje vreč, škarje, opremo za vzorčenjem vrečke za vzorce z zip patentom in druga obuvala in oblačila.
 6. Prek običajnih oblačil si nadenite zaščitna čista delovna oblačila, preko katerih oblečite kombinizon za enkratno uporabo ter si nadenite rokavice (lahko dva para) ter obujke preko delovnih čevljev (škornjev). Telefon spravite v vrečko z zip patentom.

Postopek za odhod z gospodarstva

 1. Po opravljenem delu se z vso uporabljeno opremo odpravite do pregrinjala nečistega dela. Vzorce v primarni embalaži (epruvete, brisi, stojala) shranite v zip vrečko in jo po površini razkužite s pršilko.
 2. Na nečistem mestu razkužite vso osebno opremo ter predmete, ki jih morate odnesti nazaj z gospodarstva. S krtačo temeljito očistite in nato s škropilnico razkužite obuvala (zlasti podplate).
 3. Ves potrošni material, ki ste ga uporabili na gospodarstvu, spravite v vrečo za avtoklaviranje in jo zavežite. Ostre predmete položite v posodo za shranjevanje ostrih predmetov, ki ste jo prinesli s seboj na gospodarstvo. Na zunanji strani s škropilnico temeljito razkužite površino vreč.
 4. Prvo plast zaščitnih oblačil aseptično odstranite na nečistem delu v naslednjem zaporedju: prevleke za čevlje, zunanje zaščitno oblačilo za enkratno uporabo, (zunanje) rokavice. Pri odstranjevanju morate uporabljati tehniko pri kateri se ne dotikate umazanih kontaminiranih površin. Vse spravite v vrečo za avtoklaviranje, jo zavežite ter s škropilnico razkužite zunanjost vreče, preden jo z gospodarstva prenesete na čisto območje na plastičnem pregrinjalu. Razkužite tudi zunanjost vrečke s prenosnim telefonom.
 5. Razkuženo vrečko z vzorci zapakiramo v novo vrečko z zip patentom (sekundarna embalaža).
 6. Sezujte delovna obuvala, jih razkužite s škropilnico in jih spravite v čisto, neprepustno plastično vrečo ter jo zatesnite in položite na čisti del plastičnega pregrinjala.
 7. Prestopite na čisto območje na zunanji strani vhoda na gospodarstvo. V to območje prenesite samo razkužene vreče ter očiščeno in razkuženo opremo.
 8. Slecite delovna oblačila in zamenjajte obutev. Vsa slečena oblačila spravite v čisto vrečo za avtoklaviranje, jo zatesnite in s škropilnico razkužite po površini. Prav tako razkužite čisti in nečisti del pregrinjala in ga spravite v vrečo za avtoklaviranje, jo zatesnite in razkužite po površini. Operite si obraz in roke (zlasti nohte) ter jih razkužite.
 9. Vso opremo postavite v nečisti del vozila in s škropilnico razkužite zunanjost vozila (tudi podvozje).
 10. Na koncu si razkužite roke s pršilko z razkužilom.
 11. Po vrnitvi s sumljivega gospodarstva neposredno vstopite v ambulanto ali če prihajate domov v stanovanjsko hišo, se oprhajte in popolnoma preoblecite.
 12. Vzorce v ambulanti opremite z ustrezno dokumentacijo ter jih zapakirajte v terciarno transportno embalažo (lahko je to hladilna torba ali tretja vrečka z zip patentom). Dokumentacijo o vzorcih pakirajte med sekundarno in terciarno embalažo.
 13. Če imate doma živali, dovzetne za to bolezen, se izogibajte vstopu v lastne hleve. Vsaj 3 dni se izogibajte stiku z dovzetnimi živalmi.
 14. Vso uporabljeno opremo za enkratno uporabo predajte podjetju, ki se ukvarja z neškodljivim odstranjevanjem biološkega materiala.
 15. Osebna delovna oblačila perite v pralnem stroju – vroče pranje (pranje pri 80 (95)°C s standardnim detergentom).

Oprema za obisk gospodarstev in odvzem vzorcev

1. Osebna oprema

 • osebna delovna oblačila (kombinezon, delovne hlače, jakna, ipd)
 • kombinezon za enkratno uporabo
 • zaščitno pokrivalo (če kombinezon nima kapuce)
 • delovni čevlji (škornji)
 • prevleke za čevlje (obujke)
 • rokavice za enkratno uporabo
 • PVC avtoklavirna vreča (100 litrov)
 • vrvica (vezica)
 • plastična ponjava
 • vedro
 • škropilnica z razkužilom (za opremo v večjem volumnu)
 • pršilka z razkužilom (posebno razkužilo za roke)
 • krtača
 • papirne brisače

2. Oprema za odvzem vzorcev

 • nosna zanka za fiksiranje prašičev
 • serumske epruvete
 • epruvete z antikoagulantom
 • brizge in igle (različne dolžine) za odvzem krvi
 • posode za shranjevanje ostrih predmetov

3. Dodatna oprema

 • plastične posode ali polivinilne vrečke z zip patentom za shranjevanje vzorcev
 • pisalni pribor
 • škarje
 • mobilni telefon (napolnjen)