AGRA: Afriška prašičja kuga - odgovornost za kmeta in vse prebivalce

31. 8. 2023
AGRA: Afriška prašičja kuga - odgovornost za kmeta in vse prebivalce
Vir STA

MKGP je v sklopu strokovnih predavanj 61. sejma AGRA organiziral okroglo mizo na temo Afriška prašičja kuga - odgovornost za kmeta in vse prebivalce

STA - Slovenska tiskovna agencija je dogodek predvajala v živo. Posnetek si lahko ogedate na povezavi: AGRA: Afriška prašičja kuga - odgovornost za kmeta in vse prebivalce
Vir STA

V vabilu na omizje so zapisali:

Po Evropi se že več let širi afriška prašičja kuga, nedavno so jo zaznali tudi na Hrvaškem, v bližini meje s Slovenijo. Bolezen za ljudi in druge živalske vrste ni nevarna, povzroča pa veliko gospodarsko škodo in je v zadnjem desetletju dramatično vplivala na evropski sektor prašičereje.

Huda virusna okužba prizadene domače in divje prašiče in je zanje običajno usodna. Za prenos bolezni na daljše razdalje je pogosto odgovoren človek – bolezen se namreč prenaša tudi z živili iz prašičjega mesa. Za preprečevanje afriške prašičje kuge je zato ključnega pomena preventivno ravnanje.

Kako prepoznati bolezen, kateri so najpomembnejši preventivni in zaščitni ukrepi, kakšna je vloga državnih inštitucij pri ozaveščanju in preprečevanju ? Odgovore bodo podali predstavniki različnih institucij.

Sodelujoči:

  • Breda Hrovatin, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
  • izr. prof. dr. Ivan Toplak, Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani
  • dr. Ožbalt Podpečan, predsednik Veterinarske zbornice Slovenije
  • mag. Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Slovenije
  • Alojz Varga, predsednik Slovenske zveze prašičerejcev
  • Danilo Potokar, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenij

O vlogi veterinarjev  in pomenu mreže javne veterinarske službe je na omizju o APK spregovoril predsednik VZbSi izr. prof. dr. Ožbalt Podpečan, dr. vet. med.. Nastop si lahko ogledate na odseku 24:33 in 42:16.

Vir STA

O omizju je objavljeno tudi sporočilo na spletni strani MKGP: 

Ministrica Šinko: »Za preprečevanje širjenja afriške prašičje kuge je pomembno sodelovanje«